F.C. De Kampioenen wiki
Advertisement

Xavier Michel Jean-Marie Waterslaeghers is een personage uit de televisiereeks F.C. De Kampioenen. Xavier wordt gespeeld door Johny Voners en is een van de oorspronkelijke personages. Xavier Waterslaeghers aka Johny Voners is overleden in 2020.

Personage[]

Xavier was beroepsmilitair. Tot reeks 2 (1991) was hij korporaal. Daarna werd hij via een examen (met de hulp van zijn vrienden, zonder dat hij het zelf wist) sergeant. In de kazerne lopen ook enkele vrienden van Xavier rond: Seppe Van De Kruis (Daan Hugaert) en Senne Stevens (Ludo Hellinx). Op het einde van reeks 17 vertrok hij voor drie maanden naar Afghanistan voor een humanitaire opdracht van het leger: operatie BETINA (Belgian Troups in Afghanistan). Xavier heeft ook een tijdje als bijverdienste gewerkt voor verzekeringsmaatschappij Plenum. In reeks 19 ging hij halftijds bij het leger werken en halftijds in het café van de Kampioenen. In reeks 21 (2011) ging hij met pensioen op aanvraag van prins Filip die hij voordien had mogen rondleiden in de kazerne, en werkt hij alleen nog in het café.

Hij is verslaafd aan pintjes, die hij "dagschotels" noemt. Hij drinkt soms meerdere glazen bier ad fundum leeg. In de eerste seizoenen dronk hij steevast Roman, in latere seizoenen is hij overgeschakeld naar Jupiler.

Xavier is gehuwd met Carmen Vandormael-Waterslaeghers die hij steevast "Sjoeke" noemt. Hun huwelijksverjaardag staat ter discussie. In reeks 6 (1996) vieren ze hun 15e huwelijksverjaardag. In reeks 13 (2003) waren ze 25 jaar getrouwd, hoewel er maar zeven jaar tussen reeks 6 en reeks 13 zit. In reeks 16 waren ze 'bijna' 30 jaar getrouwd.

Xavier staat symbool voor de sloef, de man die onder de plak zit, omdat Carmen hem alles kan bevelen. Hij hangt daarom ook tot 's avonds laat in café De Kampioen om zo veel mogelijk dagschotels te drinken en om maar niet bij Carmen te hoeven zijn. Hij komt dan ook vaak dronken thuis. In de periode dat Carmen een krantenwinkel en later een frituur openhield werd Xavier vaak verplicht haar te helpen.

Ze wonen volgens aflevering 7 van reeks 6, ten tijde van Carmens krantenwinkel en bijhorende woning, in de Zeugsteeg op nummer 14. Ook in aflevering 9 van reeks 3 en in aflevering 5 van reeks 2 werd ook nog eens ter sprake gekomen dat ze (toen ze de krantenwinkel nog niet hadden) dan ook al woonden in de Zeugsteeg 14.

Hij heeft een afkeer van een van Carmens passies, seks, en hij is ook niet blij met Nero.

Van reeks 1 tot en met reeks 4 was zijn beste vriend Pico Coppens. Nadat die ervandoor ging met Ria De Stekker, werd dat Pol De Tremmerie.

In de ploeg had Xavier oorspronkelijk de positie van keeper. Na het vertrek van Oscar Crucke werd hij trainer, maar in reeks 9 werd hij weer opnieuw keeper. In reeks 16 speelde hij zijn 500e wedstrijd. Speciaal voor deze gelegenheid speelden de Kampioenen tegen een ploeg van vedetten. Xavier is een heel slechte keeper, en laat vaak meer dan 10 ballen per match binnen. Wanneer de trainer of de voorzitter hierover hun beklag doen tegen hem, heeft hij altijd een goedkoop excuus of een gepaste repliek klaar.

Xavier heeft als huisdier enkele vogels. Hij had in de reeksen 1 tot 4 vooral parkieten en een goudvink. In de volgende reeksen waren er enkel nog kanaries te zien. Hij heeft al meerdere prijzen gewonnen met deze dieren. Carmen is niet blij met deze hobby van Xavier en dreigt soms dat ze zijn vogels zal laten ontsnappen. In reeks 18 zoog ze (per ongeluk) een vogel op met de stofzuiger.

De lievelingsgerechten van Xavier zijn balletjes met krieken, scampi in lookboter en stoemp met worst. Hij eet ook heel graag frietjes van de frituur, vaak meerdere keren per week.

Uiterlijke kenmerken[]

 • Grijs haar (in de eerste reeksen nog zwart)
 • Bierbuik
 • Af en toe militaire kledij
 • Bij gelegenheid keeperuitrusting

Familie[]

 • Carmen Vandormael-Waterslaeghers (vrouw)
 • In aflevering twee van reeks 7 vertelt Xavier aan Carmen: "Sjoeke, dat is nog een schilderij van mijn pa zaliger". Hieruit kunnen we dus opmaken dat zijn vader al gestorven is. In aflevering 'Boma's list' uit reeks 5 zegt Pol tegen Xavier dat hij niet kan geloven dat Boma en Doortje bij elkaar passen, waarop Xavier antwoordt: "Dat zei mijn vader ook toen hij Carmen voor het eerst zag." Nochtans zegt Marc in aflevering 1 van reeks 21 dat Xavier zijn vader nooit heeft gekend.
 • Vanaf reeks 9 doet Bernard Theofiel Waterslaeghers zijn intrede. Hij is de neef van Xavier.
 • In reeks 12 vertelt Carmen dat "als er iets met Billie zou overkomen, Xavier terug naar zijn moeder zou vliegen", wat insinueert dat zijn moeder op dat moment nog in leven was.
 • In reeks 10 komt de vader van Bernard Theofiel op bezoek, Bernard Victor Waterslaeghers, de nonkel van Xavier. Deze laatste noemt hem dan ook "nonkel BV".
 • Hij zou ook een nonkel hebben die in Ouagadougou woont, zoals hij zelf beweert in aflevering 1 van reeks 5.

Catchphrases[]

 • "Een dagschotel, Pascale"
 • "Een dagschotel, dingske" (tegen Kaat/Saartje)
 • "Koko koko kolonel"
 • "Sjoeke"

Trivia[]

 • Het sterrenbeeld van Xavier is Kreeft.
 • Xavier is, naast Pascale De Backer en Balthasar Boma het enige personage dat in alle afleveringen van de serie te zien is.
 • In aflevering 1 van reeks 21 blikt Xavier in een fotoboek terug op een wedstrijd uit 1995. Hij zegt dat hij toen heel goed gekeept had. Hij was in die periode echter niet de keeper maar de trainer van de ploeg.
 • Hij speelde ook mee in de vier films van F.C. De Kampioenen.
Advertisement